Εξονυχιστικοί έλεγχοι για όσους μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ

1 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου έρχονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι προχωρούν στη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων τους Ε9.

Picture 0 for Εξονυχιστικοί έλεγχοι για όσους μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου έρχονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι προχωρούν στη διόρθωση των στοιχείων ακινήτων τους Ε9 και καλούνται στην εφορία για να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Εκεί τους ζητούνται κάθε είδους δικαιολογητικά με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδώσει νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για το Ε9 στην οποία θα οριοθετούνται να δικαιολογητικά που μπορούν να ζητηθούν από τους φορολογούμενους.
Την ταλαιπωρία της προσκόμισης δικαιολογητικών βιώνουν όσοι μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τη μείωση αυτή. Και αν στην αλλαγή της επιφάνειας ενός ακινήτου επαρκεί μόνο ο τίτλος ιδιοκτησίας, στις περιπτώσεις των ημιτελών ακινήτων τα οποία δικαιούνται και έκπτωση 60% τα πράγματα δεν είναι απλά. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μια τυπική λίστα δικαιολογητικών για τη συγκεκριμένη περίπτωση κάθε εφορία ζητά τα δικά της δικαιολογητικά.
Έχουν υπάρξει κρούσματα όπου εφορίες ζήτησαν από φορολογούμενους την αναλυτική κατάσταση των ημερομισθίων του ΙΚΑ για τους οικοδόμους ή βεβαιώσεις μηχανικών για τη μη αποπεράτωση του ακινήτου. Το θέμα έχει προκαλέσει προστριβές στις εφορίες αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς από τον έλεγχο των δικαιολογητικών εξαρτάται η εντολή νέας εκκαθάρισης του φόρου. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, η καθυστέρηση αυτή σημαίνει και καθυστέρηση στην μεταβίβαση ακινήτων καθώς δεν μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που πλέον απαιτείται σε όλες τις μεταβιβάσεις.
Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να εκδώσει νέα εγκύκλιο στην οποία θα ορίζεται μια απλοποιημένη διαδικασία για την δικαιολόγηση των ημιτελών κτισμάτων. Το βασικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει ένα ημιτελές ακίνητο είναι ότι δεν θα πρέπει να έχει ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (πέραν της εργοταξιακής ηλεκτροδότησης) καθώς και ότι θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ημιτελές και στο έντυπο Ε2.
Χαμός για διορθώσεις Ε9- προς παράταση
Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των φορολογούμενων που προχωρούν σε υποβολή διορθωτικών Ε9. Υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 90.000 ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 19 Δεκεμβρίου. ‘Ηδη στη ΓΓΔΕ υπάρχουν εισηγήσεις για νέα παράταση οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν αποδεκτές.

 

Capital.gr ΠΗΓΗ