Η κακή τρόικα δεν θέλει να πάρουμε συντάξεις

24 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Γιώργου Καισάριου

Δεν είμαι σίγουρος πόσα άρθρα σχετικά με την αναγκαιότητα της μείωσης των συντάξεων έχω γράψει τα τρία τελευταία χρόνια από αυτό το βήμα. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω πει ότι συντάξεις που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν.

Και βέβαια κάθε φορά που το γράφω, παίρνω την ίδια απάντηση: πώς θα ζήσει ένας συνταξιούχος.

Η ερώτηση είναι μεν σωστή, άλλα ακόμα πιο σωστό θα ήταν να ρωτήσουμε που θα βρεθούν τα λεφτά για να συνεχίσουμε να έχουμε το επίπεδο συντάξεων που έχουμε. Διότι αν δεν το γνωρίζετε, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα έχει διαλυθεί παντελώς εδώ και πολλά χρόνια και πιστέψτε με, το PSI δεν έχει καμιά σχέση με αυτή τη διάλυση.

Το πρόβλημα για μένα δεν έχει σχέση με την τρόικα που ακούμε αυτές τις μέρες. Έχει να κάνει με την ικανότητα πληρωμής συντάξεων εκ μέρους μας. Αν για παράδειγμα εμείς έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις που θέλουμε, τότε δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε καμιά τρόικα τι πρέπει να γίνει.

Άλλα αν οι συντάξεις που πρέπει να πληρωθούν απαιτούν κεφάλαια της τρόικας, τότε δυστυχώς η τρόικα έχει λέγειν στο τι και πως πρέπει να διαμορφωθούν οι συντάξεις.

Και εδώ τώρα είναι το πρόβλημα. Όλοι κάνουν λες και έχουμε τα λεφτά, αλλά η κακή τρόικα δεν μας αφήνει να δώσουμε στους συνταξιούχους μας αυτό που αρμόζει να πάρουν. Κάνουν λες και έχουμε μεγάλο περίσσευμα, αλλά κάποιοι κακοί τροϊκανοί θέλουν να πεθάνουμε από την πείνα για να μας τιμωρήσουν για το PSI, αλλά και για το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες έχουν από τουλάχιστον ένα εξοχικό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είχαμε, δεν έχουμε και δεν θα έχουμε λεφτά στο μέλλον για την γενναιόδωρη πληρωμή συντάξεων όπως στο παρελθόν. Και άσχετα αν έχουν πληρωθεί οι εισφορές με σκοπό να υπάρχουν οι σημερινές συντάξεις (που δεν έχουν πληρωθεί έτσι και αλλιώς, αλλά λέμε), η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα αυτά τα κεφάλαια δεν υπάρχουν.

Και πού είναι αυτές οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες αγαπητέ αναγνώστη; Από τότε που θυμάμαι ακούμε για αναλογιστικές μελέτες, και αναλογιστικές μελέτες δεν βλέπουμε. Μήπως φοβούνται να τις παρουσιάσουν ή μήπως δεν θέλουν να μας τις δείξουν για να μην τρομάξουμε;

Σας έχω πει σε παλιότερα άρθρα ότι ορισμένες αναλογιστικές μελέτες από το παρελθόν δείχνουν ότι το αναλογιστικό έλλειμμα είναι μεταξύ 400 και 800 δισ. ευρώ (ανάλογα ποιον θέλεις να πιστέψεις). Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί μια άλλη μελέτη που λέει ότι το αναλογιστικό έλλειμμα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος είναι περίπου 1,2 τρισ. ευρώ.

Ποια είναι η αλήθεια άραγε; Μπορεί παρακαλώ κάποιος επίσημος φορέας να ενημερώσει και εμάς του ιθαγενείς τι παίζει με αυτές τις αναλογιστικές μελέτες; Μπορεί κάποιος για μια και μόνο φορά, να πει την αλήθεια σε αυτό τον λαό παρακαλώ;

Είμαι σίγουρος αγαπητέ αναγνώστη ότι, αν κάποιος τολμήσει να πει την αλήθεια σε αυτό τον λαό, θα γίνει αντιληπτό το γιατί η κακή τρόικα λέει αυτά που λέει και ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Και πιστέψτε με, δεν είναι υπεύθυνη η κακή τρόικα.

Η κατάληξη είναι ότι το συνταξιοδοτικό είναι χαμένη υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχει καμιά σχέση με το PSI, την ύφεση και πάνω από όλα την κακή τρόικα. Ακόμα και προ αυτής της κρίσης, το συνταξιοδοτικό ήταν το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Δεν ήταν τυχαίο τότε και δεν είναι τυχαίο σήμερα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η πολίτικη μας ηγεσία συνεχίζει να νομίζει ότι πρέπει να μας λέει ψέματα ή να μη θέλει να μας πει την αλήθεια. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, άλλα όχι αυτοί.

Μην κοιτάτε προς εμένα για απαντήσεις και λύση. Είναι “above my pay scale” που λένε οι Αγγλοσάξονες. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν φταίει για την κατάσταση η κακή τρόικα.

Εμείς φταίμε (πολιτική ηγεσία και λαός στο σύνολο) και δυστυχώς πολλοί από αυτούς που έχουν τη μέγιστη ευθύνη, εξακολουθούν και είναι σε καίριες θέσεις και συνεχίζουν και παίρνουν αποφάσεις για εμάς.

george.kesarios@capital.gr