Λίστα με μεγαλοαγρότες που πήραν μέρος στο σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις – Καλούνται να τα επιστρέψουν εντόκως

24 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros
Λίστα με μεγαλοαγρότες που πήραν μέρος στο σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις - Καλούνται να τα επιστρέψουν εντόκως

Απίστευτο… αγροτικό πάρτι με παράνομες επιδοτήσεις, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2009 μέσω του ΕΛΓΑ, μέσω του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη. Μεγαλοαγρότες που ενεπλάκησαν στη μεγάλη μοιρασιά των επιδοτήσεων καλούνται τώρα να επιστρέψουν σημαντικά ποσά και μάλιστα εντόκως.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει μεγαλοαγρότης από την Πέλλα με 250 στρέμματα πατάτας που εισέπραξε πάνω από 100.000 ευρώ για ζημιές που είτε δεν έγιναν είτε δεν δικαιολογούνται από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και της Κομισιόν. Ακολουθούν καλλιεργητής με 3.800 δέντρα από την Αρκαδία που πήρε αδικαιολόγητα 81.000 ευρώ και παραγωγός με αχλάδια από την Ημαθία που έβαλε στην τσέπη 59.000 ευρώ.

Ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μερίδα των 500.000 αγροτών δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ κατ’ άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο “μπόνους” κυμαίνεται στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανέρχεται σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν όμως και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από0 30.000 ευρώ ως και άνω 100.000 ευρώ.

Λίστα με μεγαλοαγρότες που πήραν μέρος στο σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις - Καλούνται να τα επιστρέψουν εντόκως

Οι παραπάνω είναι και οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ, πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα. Σύμφωνα με όσα έγινα αργότερα γνωστά μετά την παραίτηση του Σ.Χατζηγάκη “στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αμέσως έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η ΕΕ εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ