Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το ασφαλιστικό

Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το ασφαλιστικό

Όσο αργούν οι δανειστές να έρθουν στην Αθήνα τόσο μεγαλώνει ο φόβος ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν το δημοσιονομικό κενό.

 

Στο υπουργείο Εργασίας έχοντας από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα αποστείλει τις νέες προτάσεις για διαρθρωτικές αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις που όμως αποτρέπουν για την ώρα, δύσκολες αποφάσεις, περιμένουν τις αντιδράσεις της τρόικας.

Οι δανειστές, έχουν κάνει εξαρχής γνωστές τις θέσεις τους, οι οποίες δεν παρεκκλίνουν από τις αρχικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν στη διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, έτσι ώστε να διορθωθούν και εξόφθαλμες στρεβλώσεις – αδικίες στο εσωτερικό του συστήματος, στο διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και σε περαιτέρω συγχωνεύσεις – ενοποιήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι παρεμβάσεις αυτές θα οδηγούσαν σωρευτικά σε μείωση των κύριων συντάξεων γύρω στο 20%, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η δέσμευση που καθορίζει τη διαπραγματευτική γραμμή του υπουργείου Εργασίας.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι οι αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015, που θα οδηγούσε στην πράξη σε πιο γρήγορη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 (Νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη).

Το υπουργείο Εργασίας, ζητά από τους δανειστές να εφαρμοστεί έστω για ένα χρόνο ο νόμος προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη οι στρεβλώσεις και εφόσον χρειαστεί, μετά την Άνοιξη να ληφθούν τα όποια διορθωτικά μέτρα.

Παράλληλα συζητείται η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο, με το υπουργείο Εργασίας να δεσμεύεται προς την τρόικα ότι οι όποιες απαιτούμενες αλλαγές, μπορούν να περάσουν μέσα από την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015. Οι δανειστές ζητούν επίσης παρεμβάσεις στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, με δραστική μείωση του σκέλους της κρατικής χρηματοδότησης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι το θέμα συνδέεται με την εφαρμογή του νόμου 3863, και εφόσον επισπευστεί ο βηματισμός υλοποίησης του νέου τρόπου υπολογισμού, στο τέλος του επόμενου έτους, θα υπάρξει και δραστική μείωση της κρατικής επιδότησης.

Στο στόχαστρο των δανειστών έχει τεθεί το ΕΚΑΣ, που θεωρείται προνοιακό επίδομα και σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδεσμευθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τη σύνδεση του ΕΚΑΣ με μιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, στις προτάσεις προς την τρόικα, το υπουργείο Εργασίας έχει περιλάβει μια σειρά μέτρων που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων, θεωρώντας όμως ότι δεν θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η πρόταση για πάγωμα των συντάξεων που αφορά στους ήδη συνταξιούχους, για τα έτη 2016-2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ, κατά 20%, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων στη δυνατότητα αυτή, η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο που εστάλη στην τρόικα, έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και εκτιμάται ότι μπορεί να ισχύσει από το 2015.

«Κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης (όχι μόνο της κατώτατης). Η διάταξη αυτή θα αφορά στους νέους σε ηλικία ασφαλισμένους. Τίθεται για πρώτη φορά ηλικιακός διαχωρισμός και θα ισχύει για όσους το 2015 είναι 40 ετών (γεννήθηκαν δηλαδή το 1975).

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ισχύσει. Αποτελεί «εναλλακτική πρόταση» και θα διευκρινιστεί στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Στις προτάσεις που έχει εξαρχής εκφράσει τη συμφωνία της η τρόικα, περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, η δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, καθώς και η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από το 2017.

ΠΗΓΗ: Euro2day