Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος

11 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση υποχρεωτικά(έντυπο Ε1), όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και δεν προστατεύονται απο την οικογένειά τους.

Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) που αποκτούν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως της απαλλαγής απο αυτό ή όχι μέσω απο τον φορολογικό αντιπρόσωπο τους.

Υποχρέωση για την υποβολή της δήλωσης έχουν επίσης: ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που φορολογούνται χωριστά, αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα, ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση και οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα που αποκτούν, ο φόρος τους υπολογίζεται όμως ξεχωριστά. Χωριστά υποβάλλουν δήλωση οι σύζυγοι όταν: 1. όταν δεν μένουν μαζί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, 2. όταν ο ένας απο τους δύο βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, 3. όταν ο ένας απο τους δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να υποβληθεί η αλλαγή της σχέσης των συζύγων στο Τμήμα Μητρώου της εφορίας πριν να υποβληθεί η δήλωση, και στις δύο άλλες περιπτώσεις πρέπει πριν την υποβολή της δήλωσης να κατατεθεί νομικό έγγραφο επίσης στο Τμήμα Μητρώου της εφορίας.

Ατσκακάνης Αλέξανδρος, atskakanis@gmail.com, atskakan@otenet.gr,

ή Τηλ. Επικ. 2321027065