Άλλα 58 επαγγέλματα βάζουν POS

Του Σπύρου Δημητρέλη
Απόφαση με την οποία υποχρεώνονται άλλα 58 επαγγέλματα να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στη σχετική λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας περιλαμβάνονται πολλά επαγγέλματα από τον κλάδο των οικοδομικών δραστηριοτήτων (π.χ. κατασκευή στεγών, χρωματισμοι) καθώς και επαγγέλματα όπως τα μεσιτικά γραφεία και φωτογραφεία.

Γιορτές παρέα με την εφορία

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ούτε στις γιορτές δεν πρόκειται να αφήσει ήσυχους τους φορολογούμενους η εφορία, αφού οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλές και μεγάλες. Μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τον πρώτο μήνα του 2018 θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να γλιτώσουν

Πώς πληρώνουν ΦΠΑ όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα από το εξωτερικό

 
 
Όροι και προϋποθέσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στην ειδική αυτή περίπτωση

Του Γιώργου Λαμπίρη
 
Στην περίπτωση αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει ΦΠΑ στην Ελλάδα. Όταν δηλαδή αγοράσει το όχημά του από αντιπρόσωπο ή έμπορο, ο οποίος έχει έδρα

Προ των πυλών ο Big Brother της εφορίας

Αναλυτικό ηλεκτρονικό προφίλ οφειλών προς το Δημόσιο θα αποκτήσουν το 2018 όλοι οι φορολογούμενοι.

 
Άμεσα η εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.
 
Το σύστημα

Εικοσαετής παραγραφή για φοροδιαφυγή μόνο για χρήσεις μετά το 2012

Εικοσαετής παραγραφή γιοα φοροδιαφυγή μόνο για χρήσεις μετά το 2012
Η παράταση σε 20ετία του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, όταν διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις φορολογικές αρχές από τη χρήση του 2012 και μετά και όχι για προγενέστερες χρήσεις.
Αυτό προκύπτει από την γνωμοδότηση σχετικά με το θέμα του Νομικού

Τα φορολογικά βάρη «χτυπούν» την αποταμίευση – Απίθανο για το 92% των Ελλήνων να βάλει χρήματα στην άκρη

Στον «πάτο» της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα, όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ να καταδεικνύει μάλιστα μείωση του ποσοστού των Ελλήνων που αποταμιεύουν.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από το δελτίο οικονομικής συγκυρίας Νοεμβρίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους δεν αφήνουν

Έτσι θα δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία

Του Σπύρου Δημητρέλη
Μετά από αναμονή πολλών μηνών πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας. Η πρώτη στις εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και στοχεύουν στο να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους φορολογούμενους για να πληρώνουν με κάρτες και να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της

Ενα εκατομμύριο οφειλέτες των Ταμείων στην ουρά της ρύθμισης των 120 δόσεων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη 
Σε  έως 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία εργοδότες ή αυταπασχολούμενοι, σύμφωνα με όσα προβλέπει Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με την γ΄ τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) 

Πώς θα δηλώνονται σπίτια και έσοδα από ενοικιάσεις Airbnb

Ολη η απόφαση της ΑΑΔΕ για την καταχώρηση των κατοικιών που ενοικιάζονται με την μέθοδο του διαμοιρασμού. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες. Πώς θα φορολογηθούν τα έσοδα του 2017. Πρόστιμα €5.000 για όσους δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Υπεγράφη από το Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργο Πιτσιλή, η απόφαση για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο

ΑΑΔΕ: Υπεγράφη η απόφαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υπεγράφη από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, η απόφαση για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Η απόφαση προσδιορίζει τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στην οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων, τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της

Το παράδοξο ρεκόρ σε υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή με αριθμούς

Tου Σπύρου Δημητρέλη
Ένα από τα πιο ανορθολογικά, κοινωνικά άδικα και ταυτόχρονα εξοντωτικά φορολογικά συστήματα έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου Τουλάχιστον αυτά δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στις χώρες μέλη του.
Την ίδια

ΣΤΟ TAXIS ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2018 – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Εντός της ημέρας, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, θα έχουν κρεμαστεί στο taxis και οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούν να δουν τι θα πληρώσουν και εν συνεχεία να το πράξουν, διότι η προθεσμία για την πληρωμή τους είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε

Αρχές 2018 το μητρώο για το Airbnb

H εγγραφή στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης που προβλέπει η νομοθεσία είναι υποχρεωτική για όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, ξεκαθάρισε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο προεδρείο του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού ( Σ.Ο.ΔΙΑ), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος.

 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου:
 
«Η

Με αυστηρά κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και καταθέσεων το «κοινωνικό μέρισμα»

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Από ένα εξαπλό πλέγμα κριτηρίων εισοδήματος, περιουσίας, καταθέσεων, ασφάλισης, διαμονής αλλά και περιουσιακών τεκμηρίων πρέπει να περάσει κανείς για να λάβει το ‘’κοινωνικό μέρισμα’’ το οποίο θέσπισε για φέτος η κυβέρνηση.
Το «μέρισμα» αυτό θα το λάβουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 483 ευρώ έως 15 Δεκεμβρίου.

Ρεκόρ 7ετίας στα φορολογικά βάρη το 2018

Του Σπύρου Δημητρέλη
Αν οι φορολογούμενοι ήλπιζαν ότι τα χειρότερα με τους φόρους έχουν περάσει, οι αριθμοί και οι πίνακες του τρίτου κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή, αποδεικνύουν ότι οι ελπίδες αυτές είναι φρούδες.
Το 2018, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τους περισσότερους φόρους από το

ΕΥ: Εξελίξεις στην παγκόσμια ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς

Στις εξελίξεις που συντελούνται σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε η κα Μαίρη Μιχαλοπούλου, Εταίρος στο Φορολογικό Τμήμα της EY Ελλάδος, στην τοποθέτησή της στο 4th Athens Law Forum On Taxation, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Όπως σημείωσε, καθώς η φοροδιαφυγή προϋποθέτει τη χρήση εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών, η αυτόματη ανταλλαγή

Πώς να υποβάλλετε την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017.

 
Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος ανέρχονται σε 1.459.834, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ

Κερδισμένοι και χαμένοι του κοινωνικού μερίσματος 2017

Κερδισμένοι αλλά και «χαμένοι» προκύπτουν από τα – έως τώρα – κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα με αρκετά κρίσιμα σημεία να μένουν ακόμη αδιευκρίνιστα

Τάσος Δασόπουλος
Νοεμβρίου 21 2017 07:10

Το πρώτο κριτήριο που θα αποκλείσει μεγάλο αριθμό οικονομικά ευάλωτων από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος